Trends uit het verleden

Trends Verleden

I. De onafhankelijke vrouw

Megatrend
Zoals men weet is er in het verleden grote strijd geweest betreft emancipatie.
Onder leiding van Aletta Jacobs gingen vrouwen massaal de straat op om te posteren voor meer rechten. Dit lukte want in 1948 kreeg de vrouw stemrecht, en hedendaags heeft de vrouw net zoveel recht als de man.
[1]

Maxitrend

De Maxitrend is bij dit onderwerp meer onafhankelijkheid voor de vrouw. Door het opkomen van de emancipatie verschoof het traditionele beeld dat vrouwen niet mochten werken.
De vrouw wou meer vrijheid en gelijke rechten als de man. Daarom gingen steeds meer vrouwen werken, en maakte zelfstandige beslissingen over het geld, wat voorheen altijd met de man besproken moest worden.
De mannen kregen steeds minder invloed en daardoor kregen vrouwen meer verantwoordelijkheid.


Microtrend
De microtrend is dat vrouwen carrière maken. Al met al heeft dit redelijk lang geduurd maar vrouwen werken nu net zoveel als de man. Het is nog niet helemaal gelijk omdat er in bepaalde functies het loon verschilt tussen man en vrouw. Maar vrouwen hebben wettelijk dezelfde rechten.
Vrouwen hebben in de tijd bewezen dat ze net zo slim zijn als de man, en daarom kunnen zij de verantwoordelijkheid dragen.
Zoals ik al eerder aangaf is deze trend nog steeds in ontwikkeling.
Vrouwen moeten nog steeds meer moeite doen dan de man om een topfunctie te bemachtigen.
En mannen worden hedendaags nog altijd sneller aangenomen dan vrouwen.






[1] www.Aletta.nu. (sd). Opgeroepen op Maart 24, 2012, van Aletta:http://www.aletta.nu/aletta/content/45664/emancipatie





II. Tekort aan Gastarbeiders



Megatrend
Na de 2e wereldoorlog kwam de industrialisatie op gang in Nederland. De economie draaide goed en er was veel vraag naar diensten en producten.



Maxitrend
Door de goede opkomst van de industrialisatie kwam er een tekort aan arbeiders. Er werd namelijk teveel werk aangeboden maar er waren te weinig arbeiders. Nederland besloot arbeiders uit andere landen te halen. Zoals Italië en Spanje, waar toen der tijd weinig werk was. De Gastarbeiders kwamen massaal naar Nederland.


Microtrend
Het werd gebruikelijk om gastarbeidersnaar Nederland te halen. Na Spanje en Italië volgde al snel Portugal, Turkije en Marokko. Deze arbeiders kwamen in grote getallen naar Nederland omdat er in hun land veel economische problemen waren. De bedoeling was dat deze arbeiders tijdelijk in Nederland zouden verblijven. Dit gebeurde echter niet, arbeiders haalde het hele gezin naar Nederland en werden Asielzoeker. Ook kwamen er steeds meer mensen uit het Oostblok naar Nederland. Nederland kampt hedendaags met een overschot aan gelukzoekers. Het probleem wat er vroeger was is nu allang niet meer. Nederland gooit de grenzen dicht en stuurt Nederlandse allochtonen het land uit. Zij worden de dupe van het Nederlandse beleid van nu, terwijl het de problemen zijn van vroeger.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten